• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Організація харчування

/Files/images/537729783.jpg

Організація харчування в дошкільному навчальному закладі (ясла - садок) комбінованого типу №3 "Веселка" Білоцерківської міської ради Київської області

Про порядок організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах Білої Церкви

| 27. 11. 2017

27 листопада відбулася прес-конференція начальника управління освіти і науки Білоцерківської міської ради Юрія Петрика. Зокрема, він зупинився на інформації про стан організації харчування у дошкільних навчальних закладах. А саме акцентував увагу на законодавчій базі, порядку організації закупівлі продуктів харчування, а також порядку організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах Білої Церкви.

Юрій Петрик наголосив, що тендерна процедура закупівлі продуктів харчування розпочинається із новим бюджетом, з 1 січня кожного року. Закупівлі проходять двічі на рік. У січні закуповуються такі продукти, як олія, цукор, крупи, кисіль, риба, кисломолочні продукти – сметана, молоко, а також печиво, вафлі, масло, м'ясо, хлібобулочні вироби, сир твердий, яйця курячі. Також у січні закуповуються такі продукти, як повидло, дріжджі, борошно, какао, томатна паста, кефір, макарони, зелений горошок.

Овочі і фрукти заготовляються, як правило, з нового врожаю. У вересні здійснюється закупівля картоплі, моркви, буряку, цибулі, капусти, меду, сухофруктів, соків фруктових та яблук. Закупівля саме таких продуктів обумовлена визначеним двотижневим циклічним меню, переліком продуктів, дозволених санітарно-епідеміологічною станцією, і саме цих вимог потрібно дотримуватися.

«Як правило, по закінченню тендеру продукти поставляються протягом 2-3 тижнів – залежно від того, як підписані договори. Тому управління освіти і науки намагається наперед провести тендерні закупівлі до нового року, аби з початком нового фінансового року діти були забезпечені продуктами», - відмітив Юрій Федорович.

Юрій Петрик наголосив, що ціни на перераховані вище продукти, які закуповувалися в січні ц.р., значним чином зросли. Такі продукти, як олія, цукор, кисіль, риба, сир кисломолочний, сметана, молоко, печиво, крупи, масло, хлібобулочні вироби, сир твердий, яйця курячі наразі поставляються в кожний дошкільний навчальний заклад вчасно, і вони наявні в достатній кількості для того, аби організувати харчування.

До того ж, продукти поділяються на дві частини – ті, що швидко псуються і ті, що мають тривале зберігання. Останні заводяться в ДНЗ одразу цілими партіями з розрахунку кількості дітей в дошкільному навчальному закладі і кількості днів, протягом яких вони будуть харчуватися. Продукти, що швидко псуються, а це сир кисломолочний, масло та ін. – завозяться окремими порціями залежно від замовлення ДНЗ.

«Показовим, наприклад, стала закупівля яєць у цьому фінансовому році. Договір на постачання цього виду продукції передбачав їхню вартість у розмірі 13,4 грн за десяток. Але, якщо проаналізувати сьогоднішні ціни в закладах торгівлі, такої ціни фактично немає. Отже, той обсяг коштів, який був виділений на початку фінансового року на закупівлю яєць за ціною 13,4 грн, на сьогодні вичерпаний. Тому в наших навчальних закладах такого виду продукції, як свіжі курячі яйця, немає», - пояснив Юрій Петрик.

Аналогічна ситуація із м’ясом, що його управління освіти і науки міської ради мало закупити двох видів – свинина і яловичина (без кісточки, обвалене). Ціна за договором становила 80 грн/кг. Але на сьогодні такої ціни також немає.

«Якщо ціна на одиницю товару змінюється протягом певного періоду більш як на 40%, постачальник не має можливості надавати таку продукцію і має право розірвати договір, - наголосив Юрій Петрик. - Саме така ситуація виникла із постачанням м’яса, коли постачальник відмовився надавати даний вид продукції. Спроби провести додатковий тендер, а вони робилися два рази, не дали жодного результату, оскільки ціна на ринку даного товару вже була вища від заявленої нами. Гранично допустимі межі зміни цін – 10%».

Юрій Петрик відмітив, що м'ясо – свинину та яловичину мали намір замінити на курятину. При цьому також було організовано проведення тендеру, і він відбувся. Але один із учасників закупівель подав скаргу в антимонопольний комітету, що призвело до припинення торгів. У результаті договір на поставку такого виду продукції немає. Тому м’ясні вироби по можливості замінюють рибою.

Стосовно овочів та фруктів, то всі вищеперераховані продукти на даний час у повному обсязі завезені в дошкільні навчальні заклади і є в наявності.

Начальник управління освіти і науки Білоцерківської міської ради наголосив, що тендерне законодавство у тому вигляді, в якому ним користуються, є недосконалим, адже не дає можливості гнучко змінювати умови договору при змінах цін. Разом з тим, обсяги коштів, виділені на закупівлю продуктів, закінчилися, і щоб придбати певний вид продукції у певному обсязі, потрібно знову виділяти кошти через сесію міської ради. Проте навіть якщо це зробити, виникне автоматичне збільшення вартості харчування дітей у дошкільних навчальних закладах.

Як відомо, відповідно до рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради, 50% вартості харчування сплачують батьки, а 50% - місцевий бюджет. Як тільки буде додано кошти на організацію харчування, автоматично і пропорційно до цього зміниться й сума коштів, яку мають сплатити батьки та місцевий бюджет. Нині батьки поки що не погоджуються на зміну вартості харчування.

«Ціни, за якими закуповуються продукти харчування, нижчі за ринкові, але вищі за ті, які були на початку року. Тому, враховуючи те, що продукція була розрахована на всіх дітей, які щоденно відвідують ДНЗ, а фактично відвідують не всі і не щодня, - вдається перекривати ті потреби в коштах, які потрібні для організації харчування», - пояснив Юрій Петрик.

Також додав, що у Білій Церкві ще до введення системи електронних закупівель на електронному майданчику, а також до запровадження системи «Прозорро», були звернення через ЗМІ, до громадських організацій, батьківського комітету з проханням бути присутніми на тендерних закупівлях. Усі тендери також висвітлювалися, цей процес був максимально прозорим. На сьогодні, оскільки процес закупівлі проводиться в електронній мережі, через спеціалізовані майданчики, впливати на проведення тендерів немає жодної можливості. Тому штучно регулювати ціну неможливо.

Користуючись нагодою, начальник управління освіти і науки міської ради Юрій Петрик наголосив, що з метою контролю якості харчування у кожному навчальному закладі були створені брокеражні комісії.

«Моя принципова вимога – вводити до складу цих брокеражних комісій, окрім працівників навчального закладу, медичного персоналу, - представників батьківського комітету. Прошу виконувати цю роботу якісно, вчасно, аби мати інформацію про якість харчування дітей в усіх дошкільних навчальних закладах міста», - зазначив Юрій Петрик.

Відповідаючи на запитання журналістів, Юрій Петрик відмітив, що тендерною процедурою враховується не тільки ціна продуктів харчування, але і їхня якість, а денна вартість харчування однієї дитини в дошкільному навчальному закладі становить 20 грн.


Харчування в дошкільному закладі здійснюють працівники харчоблоку.


Нормативно - правові документи з питань організації харчування в ДНЗ


Закони України

"Про безпечність та якість харчових продуктів" (затверджено 23 грудня 1997 р. №771/97-ВР (у редакції закону України від 6 вересня 2005 р. №2809-IV));
"Про дитяче харчування" (затверджено 14 вересня 2006 р. №142-V);
"Про дошкільну освіту ст. 35" (затверджено 11 липня 2001 р. №2628-ІІІ);
"Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" (затверджено 24 лютого 1994 р. №4004-ХІІ);
"Про захист населення від інфекційних хвороб" (затверджено 6 квітня 2000 р. №1645-ІІІ);
"Про захист прав споживачів" (затверджено 12 травня 1991 р. №1023-ХІІ);
"Про освіту ст. 25" (затверджено 23 травня1991 р. №1060-ХІІ);
"Про охорону дитинства" (затверджено 26 квітня 2001р. №2402-ІІІ);
"Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (затверджено 26 квітня 2001 р. №2400-ІІІ).

Постанови Кабінету Міністрів України
"Про затвердження наборів продуктів харчування,"наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп гаселення (затверджено 14 квітня 2000 р. №656);
"Про затвердження Порядку визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей" (затверджено 22 січня 1996 р. №116);
"Про затвердження Порядку подання фінансової звітності" (затверджено 28 лютого 2000 р. №419);
"Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів" (затверджено 26 серпня 2002 р. №1243);
"Про норми харчування та часткову компенсацію вартості продуктів для осіб які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (затверджено 21 травня 1992 р. №258);
"Про реалізацію ст.28 Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів"" (затверджено 26 липня 2006 р. №1023).

Спільні накази Міністерств України
"Про затвердження Інструкції з організаціїї харчування дітей у дошкільних навчальних закладах" (затверджено Міністерством освіти і науки України та Міністерством охорони здоров'я України від 17 квітня 2006 р. №298/227); " Про затвердження Змін до Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах" від 26.02.2013 N 202/165 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 20 березня 2013 р. за N 440/22972 "


"Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах" (затверджено Міністерством освіти і науки України та Міністерством охорони здоров'я України від 1 червняня 2005 р. №242/329).

Накази Міністерств України
"Про затвердження порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах" (затверджено Міністерством освіти і науки від 21 листопада 2002 р.№667).

Листи Міністерств України
"Про вжиття заходів щодо запобігання харчових отруєнь" (затверджено Міністерством освіти і науки України від 8 грудня 2008 р. №1/9-795).

Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів. Затверджено Наказом Міністерства охорони здоров`я України

24 березня 2016 року №234.

Кiлькiсть переглядiв: 569

Коментарi